Wat is een doula?

Op deze pagina vind je antwoorden op veelgestelde vragen over het werk van een doula. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met me op. 

Wat betekent doula?

Doula is een Grieks woord en betekent dienende vrouw. 

Wat doet een doula?

Ik ondersteun een vrouw & haar partner op psychologische, emotionele en fysieke wijze tijdens zwangerschap en bevalling. Gedurende de zwangerschap kan je bij me terecht met al je niet-medische vragen. Ik geef je vollop objectieve informatie over zwangerschap, baringssmogelijkheden, (natuurlijke) pijnstilling en manieren om te kunnen ontspannen. Tijdens de bevalling ben ik continu aanwezig en kan je rekenen op mijn onvoorwaardelijke steun. Dankzij onze voorgesprekken ben ik volledig op de hoogte van je wensen en grenzen rondom de bevalling.  Ook wanneer het moederschap vragen (grote en kleine) levensvragen oproept, kan je bij me terecht ( meer info).

Lees hier meer over mijn werkwijze als doula. Hier vind je meer informatie over mijn werkwijze als coach

Waarom zou ik een doula inhuren?

Een kindje krijgen is een belangrijke en betenisvolle periode in je leven. Het is fijn om dit bewust te beleven. Met een doula sta je aandachtig stil bij de gehele proces. Misschien heb je een helder beeld van de manier waarop je wil bevallen. Samen kunnen we de randvoorwaarden voor deze bevalling schetsen. Heel veel vrouwen en hun partners hebben talloze vragen rondom de zwangerschap, het geboorteproces en de periode daarna. Daarnaast gaan gevoelens en emoties vaak alle kanten uit. Alleen daarom al is het heel fijn om doorlopende ondersteuning te ontvangen.  Maar ook wanneer je angsten ervaart of nare ervaringen hebt gehad tijdens voorgaande zwangerschappen of bevallingen is de begeleiding van een doula waardevol. Ook wanneer je traumatische ervaringen hebt op het gebied van seksualiteit kan ik je ondersteunen helpen. Bovendien is er wetenschappelijk bewijs voor het doula-effect:

 • 45% minder keizersneden

 • 25% kortere duur van de bevalling

 • tot 60% minder verzoeken om een ruggenprik

 • 50% minder gebruik van pitocin/oxytocine (‘inleiden’)

 • 31% minder verzoeken om pijnbestrijding

 • 34% minder tangverlossingen

(bron: Klaus en Kennel, 1993)

De aanwezigheid van een doula verkleint het aantal medische interventies dus aanzienlijk. 

Een onderzoek van de Crochane Collabaration uit 2017 concludeert het volgende:

vrouwen die continue ondersteuning tijdens de bevalling krijgen, hebben:

 • gemiddeld een kortere bevallingsduur;

 • vaker een spontane bevalling;

 • minder kans op ingrepen als een kunstverlossing (vacuüm of tang);

 • minder kans op een keizersnede;

 • minder kans op bijstimulatie;

 • minder behoefte aan pijnbestrijding;

 • een grotere mate van tevredenheid over hun bevallingservaring.

 

Bevallen met een doula kan dus leiden tot een positievere beleving van de bevalling. De draagkracht van de vrouw lijkt er door te worden vergroot en de baringsduur juist verkort. Meer wetenschappelijke informatie over het werk van een doula vind je op de site van de NBVD (de nederlandse beroepsvereniging voor doula's). 

Is een doula tegen een gemedicaliseerde bevalling?

Nee. In de media wordt de doula wel eens weggezet als een 'kruidenvrouwtje' dat tegen enige vorm van medicalisering is. Dit is onterecht. Ik wil dat jij bevalt op een manier die bij jou past. Omdat dit een levenstekenende gebeurtenis is, vind ik het zo belangrijk dat je je veilig en gedragen voelt. Ik ben een onafhankelijke professional en zal nooit aansturen op een manier van bevallen. Ik probeer je zo objectief mogelijk te voorzien in de informatie die jij wenst te ontvangen en zal je nooit ongevraagd advies geven. Ik zal tijdens de bevalling ook de rol van een tolk vervullen: ik maak me er hard voor dat je begrijpt waarom de medische zorgprofessional bepaalde interventies suggereert. Ik zal er ook voor zorgen dat de zorgprofessional op de hoogte is van jouw wensen en grenzen. Het is belangrijk te beseffen dat een doula géén medische zorgverlener is en om die reden ook nooit medisch advies geeft. Ik ga altijd uit van de beste intentie van de medische professionals en werk in harmonie met hen samen. Mijn focus is altijd gericht op het welzijn van de barende vrouw, ook in een medische setting. 

Wat is de meerwaarde van een doula tijdens de bevalling ten opzichte van een betrokken (beval)partner?

Van oudsher hebben vrouwen elkaar altijd gesteund tijdens het geboorteproces. Vanaf het moment dat geboortes steeds vaker plaatsvonden in een ziekenhuissetting, is deze traditie weggevaagd. De aanwezigheid van de partner is gelukkig een vanzelfsprekendheid geworden. Zijn/haar aanwezigheid is ook heel belangrijk voor het gevoel van verbondenheid, steun, gedeelde verantwoordelijkheid en het samen doorleven van deze intieme gebeurtenis. Vrouwen vinden het vaak belangrijk dat hun partner aanwezig is. En partners zijn graag betrokken en helpend. Echter, wanneer twee mensen een diepe emotionele band hebben is het vaak lastig voor de partner om objectief te blijven. Wegens de eigen emotionele ervaring van de partner lukt het vaak niet goed om kalm te blijven of niet mee te gaan in de emoties van de moeder. Een geboorte kan een intense ervaring zijn, ook voor de partner. Zij vragen zich vaak af of 'alles wel goed komt'. De aanwezigheid van een doula zorgt ervoor dat de partner volledig kan opgaan in de eigen ervaring. Een doula staat nooit tussen de barende vrouw en haar partner in. Zij werken juist samen. De doula is er van bewust dat de geboorte van hun kind een life-changing event is voor moeder én partner. 

MomCircle is een initatief van Niki van Houten: moeder, doula, humanistica en pedagoge.

Als doula ondersteun ik jou en je partner tijdens je zwangerschap, de bevalling en de periode daarna. 

Zwangerschap, geboorte en moederschap brengt veel bij je teweeg. Het leven zoals jij het kende staat volledig op z'n kop. Het is raadzaam om tijdens deze transformatieve periode stil te staan

Wat anderen zeggen over MomCircle

Mijn ervaring met Niki is heel positief! Ik heb haar gevraagd mij te begeleiden bij mijn tweede zwangerschap. Mijn eerste zwangerschap en bevalling waren niet zo uitgepakt als ik van te voren had gehoopt en ik voelde...

"Moeder 2 kinderen"

Niki was very intuitive. She gave me space where she felt I needed it and stepped in to see if I needed some more support. Niki has a wonderful energy and very warm presence.

"Moeder"

Niki was very easy to talk to and to connect with.

"Vader "

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven

MomCircle
Wijsenbeekweg 14        4105 DA      Culemborg    E: info@momcircle.nl       M: 06-24 98 41 98

MomCircle
Wijsenbeekweg 14

4105 DA Culemborg 
E: info@momcircle.nl
M: 06-24 98 41 98

Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | © 2017 MomCircle | Realisatie Matthja Grafisch Ontwerp!